Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών
1 λεμόνι στιμμένο
1/2 κούπα μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι, φασκόμηλο
Για τη Γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
Μισό κιλό κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/4 της κούπας κουκουνάρια
5 ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
5 ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
1/4 της κούπας σταφίδες
1 /4 της κούπας κονιάκ
1 κούπα ζωμό κότας
Για τη Γαρνιτούρα
6 κουταλιές βούτυρο
20 baby πατάτες
10 κάστανα καθαρισμενα
2 ξύλα κανέλας
500ml Ζωμό κότας
1/2 λίτρο χυμό μανταρινιού
Εκτέλεση
) Πλένω καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω και την αφήνω να στραγγίξει.
2) Λιώνω τη μαργαρίνη και την αναμειγνύω με χυμό λεμονιού. Αλείφω και τρίβω τη γαλοπούλα με λίγο από αυτό το μείγμα. Βάζω αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά της γαλοπούλας.
3) Πλένω και κόβω σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Ζεσταίνω το βούτυρο, ρίχνω το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει ρίχνω τα εντόσθια και τον κιμά έτσι ώστε να σοταριστούν. Σβήνω με το κονιάκ και ρίχνω το ζωμό. Τέλος ρίχνω τα κουκουνάρια και ψιλοκομμένα τα ξερέ φρούτα. Αφήνω 5 λεπτά να ρουφίξει τα υγρά του και αποσύρω από την φωτιά.
4) Μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας βάζω 2 κλαριά φασκόμηλο και γεμίζω την κοιλιά της με την γέμιση. Ράβω το άνοιγμα στην αρχή και δένω με σπάγγο έτσι ώστε να μην βγεί η γέμιση έξω.
5) Τοποθετώ την γαλοπούλα σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Ρίχνω στο ταψί λίγο νερό και προσέχω να μη μεένει χωρίς νερό όση ώρα ψήνεται. Καλύπτω με αλουμινόχαρτο το στήθος της γαλοπούλας και ψήνω στους 160 βαθμούς τόσες ώρες όσο είναι τα κιλά της.
6) Την τελευταία ώρα δυναμώνω στους 200 βαθμούς το φούρνο. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλείφω με ένα μακρύ πινέλο τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα της μαργαρίνης. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά για να ροδίσει.
7) Πλένω καλά τις πατάτες και τις βάζω σε ένα ταψί. Βάζω τα 500 ml ζωμό και το χυμό μανταρινιού καθώς επίσης και τα κάστανα. Προσθέτω αλάτι πιπέρι και τα ξύλα της κανέλας και ψήνω στους 180 βαθμούς για μία ώρα (κατά τη διάρκεια τους ψησίματος προσθέτω λίγο νερό).